Een officieus agendapunt zal de Europese top donderdag en vrijdag in Brussel waarschijnlijk domineren: Griekenland.

Officieel buigen de regeringsleiders- en staatshoofden zich over energie, Oekraïne en de andere oostelijke partners, Libië en de economische situatie in Europa. Maar een minitop over de economische situatie van Griekenland krijgt waarschijnlijk de meeste aandacht.

Tsipras wil toezeggingen

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn gevraagde ontmoeting met enkele Europese leiders gekregen, om het over de economische situatie in zijn land te hebben. Hij wil toezeggingen over nog op de plank liggende leningen. Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem neemt deel aan het extra overleg donderdagavond.

Na weken gesteggel wist Athene met de andere eurolanden op 20 februari een deal te bereiken over de verlenging van het steunprogramma. Uitbetaling van nog op de plank liggend geld zou kunnen gebeuren onder de voorwaarde dat Griekenland zijn hervormingsplannen zwart op wit zou zetten en dat deze door de geldschieters zouden zijn goedgekeurd. Maar na dat overleg lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Grieken nemen omstreden armenwet aan

,,De mensen hebben ons gevraagd de bezuinigingen te beëindigen en om de waardigheid van het land terug te winnen”, zei Tsipras woensdag in het Griekse parlement. ,,We antwoorden de komende dagen door een muur van soevereiniteit en waardigheid te bouwen.”

Het parlement stemde woensdag in Athene ondanks bedenkingen van crediteurs in met een steunwet voor armen. De ,,humanitaire crisiswet'' kent onder meer gratis stroom en huursubsidie toe aan arme gezinnen en verleent voedselhulp aan zeker 300.000 mensen. De Griekse parlementariërs zetten deze stap zonder voorafgaand overleg met de Europese partijen die het land in de eurozone houden en met noodkrediet voor bankroet behoeden.

Openlijke ergernis

De Grieken blijven dus voorlopig overhoop liggen met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor noodleningen. Persbureau Bloomberg meldde woensdag dat ingewijden binnen het IMF de Grieken inmiddels bestempelen als de moeilijkste 'klanten' van de afgelopen zeventig jaar.

Openlijke ergernis is er over deze lakse houding van de Grieken. Veel landen, waaronder Nederland, hameren erop dat afspraken nagekomen moeten worden en dat Griekenland niet moet dralen met de uitvoering. Als Griekenland het anders wil, moeten ze maar praten met de eurogroep, klinkt het in Brussel. Ook met de komst van Dijsselbloem is het maar de vraag of de minitop voor Tsipras het gewenste resultaat oplevert.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwde woensdag dat de tijd begint te dringen. ,,Het wordt steeds moeilijker om tot een oplossing te komen'', zei hij over de gesprekken met de Grieken.

Sancties tegen Rusland

Een officieel agendapunt is de discussie over de economische sancties tegen Rusland in de nasleep van de crash van vlucht MH17. In juli lopen de sancties af en de grote vraag is of ze nu of later dit jaar verlengd gaan worden of zelfs helemaal niet. Waarschijnlijk spreken de leiders af de naleving van het onlangs gesloten vredesakkoord (Minsk-akkoord) te koppelen aan het aanpassen van de sancties.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl